12 Ianuarie: Interviu Wizz Air la Craiova * Pentru copiii de la DGASPC Dolj, Mos Nicolae vine cu Ryanair * Wizzair angajeaza - Insotitor de zbor pentru Baza Craiova * Ryanair a deschis oficial calendarul de iarnă 2016 la Craiova * A DOUA AERONAVĂ A320 A COMPANIEI WIZZ AIR ALOCATĂ BAZEI DIN CRAIOVA ŞI TREI NOI RUTE ÎNCEPÂND DIN MARTIE 2017 * Noi rute Wizz Air din Craiova: Paris si Venetia, din martie 2017 * Craiova – Valencia cu Ryanair, din 3 noiembrie 2016 * Redeschidem Aeroportul cu o cursă Craiova - Roma * Informatii importante pentru pasagerii zborurilor WizzAir din perioada 25 oct - 09 nov 2015 * Informare

Aeroport

Structura aeroportului

 • Suprafete de miscare
  Pista decolare/ aterizare:  2500 m X 45 m
  Cale de rulare:  380 m X 18 m
  Platforma imbarcare/debarcare:  75 m / 110 m

Descriere, structura si obiective

Chiar si în plină criza economica, R.A. Aeroportul Craiova si-a continuat trendul ascendent cu care a început anul, atat în ceea ce priveste numarul de pasageri, cat si a numarului de aeronave si mai ales în ceea ce priveste cifra de afaceri şi profitul. Cresterile din prima jumatate a acestui an s-au datorat implementarii unui nou sistem de management la nivelul unui aeroport regional.

Incepand din mai 2013, compania Wizzair efectueaza curse regulate pe ruta Craiova – Milano, iar din luna octombrie va avea o noua destinatie catre Londra – Luton.

Deasemenea, incepand cu 24 iunie 2012 a fost inaugurat cursa aeriena directa Craiova – Roma (Fiumicino), cu compania aeriana Carpatair.

Astfel intreaga regiune in curs de dezvoltare din Sud-Vestul Romaniei are la dispozitie cel mai rapid si comfortabil mijloc de transport catre alte destinatii din Europa, putand prelua in momentul de fata un flux de 350 de calatori pe ora si fiind totodata singurul care deserveste cele 2,3 milioane de locuitori ai Olteniei.

Situat la o distanta de 7 km de centrul orasului Craiova, de-a lungul traseului Craiova – Bucuresti, aeroportul deserveste intreaga zona a Olteniei, fiind cea mai apropiata poarta aeriana pentru cele cele 5 judete : Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea.

Principalul interes al Aeroportului Craiova este cresterea constanta a calitatii serviciilor intreprinse, a conditiilor asigurate cu ocazia plecarilor, sosirilor si in timpul operarii la sol sau a stationarii aeronavelor care zboara intern si extern. In acelasi timp, ofera servicii aeroportuare pentru tranzitul persoanelor, al marfurilor, cat si pentru servicii postale si cele care vizeaza interesul national public, urmarind, totodata, protejarea resurselor naturale ale mediului.
De asemenea, se acorda o atentie speciala asigurarii celui mai inalt nivel de siguranta si securitate, conform standardelor internationale. Politica aeroportului vizeaza o imbunatatire continua a sistemelor si echipamentelor aeroportuare si, in baza principiului complementaritatii logistice, urmarim conectarea cu alte sisteme de transport (auto, feroviare), oferind, astfel, o comunicare interregionala si de trafic cat mai fluenta cu putinta. Numarul in crestere de turisti care prefera calatoria aeriana tuturor celorlalte mijloace de transport reprezinta o parte din potentialii clienti pentru zborurile de la/catre aeroportul Craiova ; la momentul actual, insa, cel mai important segment de clienti il constituie oamenii de afaceri, pe care autoritatile locale ii au in vedere cand vorbesc de dezvoltarea viitoare a aeroportului. Aici ne putem referi fie la persoanele care lucreaza in companiile nationale sau multinationale din zona, fie la cei care provin de la compania Ford sau la practicantii turismului de afaceri.

Realizari

Pana in prezent, in urma unei investitii de 8 milioane de euro, aeroportul a fost dotat cu terminale separate pentru sosiri si plecari, echipament de securitate standardizat la nivel international, sali comfortabile de asteptare, spatii verzi si parcari, cat si zone destinate instalarii agentilor economici.
A fost realizata o remiza P.S.I., cu un rezervor de apa de 225 de metri cubi si un inel de incendiu pentru platforma de imbarcare/ debarcare, o investitie de cca. 900.000 euro

Perspective

Au fost demarate numeroase intalniri cu diferiti parteneri din Germania, Italia, Spania, Israel, Canada si Marea Britanie, cu scopul atingerii obiectivelor care privesc reglementarile interne si internationale ale aviatiei civile, o atentie deosebita fiind acordata imbunatatirii protectiei si comfortului pasagerilor, cat si a securitatii zborurilor. Iata cateva dintre aceste obiective:

 • ridicarea si dotarea unui spatiu cargo (in aceasta privinta, Aeroportul Craiova avand un mare avantaj, deoarece nu prezinta obstacole in partea de Est;)
 • construirea unei noi baze care ar putea fi folosita in situatii de urgenta prin intermediul elicopterelor medicale de urgenta;

De asemenea a fost depus proiectul „Reabilitarea infrastructurii de mişcare la RA Aeroportul Craiova” care urmeaza sa fie finantat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Sectorial Transport 2007 – 2013, Axa Prioritară II, Domeniul Major de Intervenţie 2.4 – Modernizarea şi Dezvoltarea Infrastructurii de Transport Aeriene, lucrare care cuprinde:

 • reabilitarea infrastructurii aeroportuare de miscare – in special pista de decolare/aterizare si platforma de imbarcare/debarcare;
 • realizarea unui sistem de balizaj Cat II, cu grupuri electrogene pentru alimentarea de rezerva cu energie, fiind in faza avansata proiectul de modernizare a mijloacelor vizuale de apropiere prin instalarea unui sistem modern de balizaj al pistei la nivelul Cat II (cu lumini de ax si toate facilitatile necesare pentru cresterea coeficientului de siguranta si reducerea minimelor de operare aeroportuare, cu sisteme vizuale de inalta precizie tip PAPI, cu fir director de lungimi acceptabile pentru operare la minime de Cat II etc ) ;
 • extinderea platformei stationare, de la 4 la 10 locuri de parcare pentru aeronave, atingand o suprafata de 15.000 metri patrati ;

Servicii
In ceea ce priveste serviciile aeroportuare oferite de Aeroportul din Craiova, acestea cuprind activitati de handling:

imbarcarea/debarcarea pasagerilor si bagajelor – Aeroportul Craiova are capacitatea de a oferi o asistenta de handling pentru 500 pasageri in maxim 30 de minute, dispunand de toate facilitatile necesare;

echipament pentru asistenta de handling: GPU 115 V and 28,5V, GPU 115V and 28,5V cu agregat de pornire a motoarelor cu aer sub presiune, 4 scari de pasageri autopropulsate, climatizor aeronave, 1 scara mecanica, 1 banda de bagaje, 1 vidanja, 1 tractor cu remorca, 3 microbuze pentru transport echipaje/pasageri, 3 electrocare cu 6 remorci, 2 ambulante, push-back cu furca pentru aeronave tip Airbus si Boeing ;

Aeroportul Craiova este certificat pentru operatiuni de degivrare/antigivrare, avand in dotare o masina Ford cu fluid tipul I – II;

 • servicii de stingere a incendiilor CAT6, la solicitare putandu-se asigura si servicii CAT7;
 • servicii medicale, handling, transport spre si dinspre oras, rezervare la hotel, contacte cu operatorii din zona, servicii de asigurare medicala.

Tehnica aeroportuara
Aeroportul Craiova dispune de o pista din beton avand capacitatea portanta de 29 R/A/W/T, cu dimensiunea de 2500 x 45 m.
Ca mijloace de navigatie aeriana, mentionam :

 • ILS Cat I, D/VOR DME ;
 • in momentul de fata este disponibil un sistem de aterizare instrumental de categoria I ;
 • iluminarea pistei este LIL si sistemele luminoase de apropiere sunt HIL CAT I, 420 m pe directia de aterizare 09 si 720m pe directia de aterizare 27, si in 2014, sistemul de iluminare va fi inlocuit cu unul nou, CAT II, cu lumini de ax HIL si ILS va fi upgradat pentru CAT II. Aeroportul dispune de birou vamal si de frontiera, fiind capabil sa proceseze un numar de maximum 500 de pasageri pe ora.

Securitatea aeroportuara

La Aeroportul Craiova, sistemul de securitate este conform regulilor ICAO, fiind disponibile 6 dispozitive X-Ray, (RAPISCAN) cu posibilitatea de procesare a unui nr. de 500 pasageri/ora, avand 2 fluxuri separate de pasageri si bagaje pentru plecari si sosiri.

Gestionarea situatiilor de urgenta

Aeroportul dispune de echipamentul necesar pentru prevenirea si stingerea incendiilor si pentru operatiunile de salvare: in cadrul AD – CAT 6 pana la CAT 7 ( in functie de dimensiunile aeronavei), cu ajutorul a 3 masini de stingere a incendiilor, prevazute cu echipamente adecvate de descarcerare, si 2 masini pentru asistenta medicala in caz de urgenta. Asigurarea serviciilor de prevenire si stingere a incendiilor este disponibila in cadrul orelor operationale ale aeroportului sau in afara orelor de program operational, la solicitarea operatorilor aerieni. Intreg personalul este instruit pentru prevenirea si stingerea incendiilor, fiind autorizati de catre AACR, la standardele ICAO.