Cele mai periculoase aeroporturi din lume

Printre cele mai periculoase aeroporturi din lume, amplasate in zone unde chiar si pilotii experimentati pot efectua cu greutate manevrele de decolari si aterizari amintim:
Aeroportul Gibraltar
Aeroportul Gibraltar este atat unul dintre cele mai periculoase aeroporturi din lume, cat si unul dintre cele mai aglomerate. Pista principala a acestui aeroport se intersecteaza cu cea mai importanta artera din oras ,Winston Churchill Avenue, accesul automobilelor pe bulevard fiind oprit ori de cate ori aterizeaza sau decoleaza un avion.

 

 Aeroportul Madeira, Portugalia
Aeroportul International Madeira, din Funchal, cunoscut si sub numele de Aeroportul Santa Catarina, este un aeroport international din Portugalia, situat intre un lant muntos si Oceanul Atlantic. Dupa un accident petrecut in 1977, una dintre piste a fost extinsa cu 200 de metri. In plus, pista care este construita deasupra oceanului, este sustinuta de 180 de coloane care ating aproape 70 de metri inaltime, cu scopul de a face aterizarea cat mai sigura.
Aeroportul Tenzing-Hillary din Lukla, Nepal, considerat a fi poarta catre Himalaya, este unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi din Lukla, Nepal, fiind deasemenea singurul aeroport care serveste miilor de alpinisti veniti sa cucereasca Everestul.

Aeroportul, situat la aproximativ 2900 de metri altitudine, a fost construit in munte de Sir Edmund Hillary in 1965, la 12 ani dupa ce acesta a devenit primul om care a cucerit Everestul. Chiar si in zilele in care conditiile meteo sunt favorabile, aeroportul este operational pentru cateva ore doar, inainte sa fie cuprins de ceata si vanturi puternice.

Aeroportul Lukla a fost votat de History Chanell drept cel mai periculos aeroport din lume, din cauza numeroaselor accidente care au loc aici frecvent.

 

Aeroportul International Toncontin se afla in   Tegucigalpa, capitala Hondurasului
si a fost deschis in anul 1934.

Pista scurta si ingusta a aeroportului , are putin peste 2.100 de metri si este situata intr-o vale inconjurata de munti, din acest motiv pasagerilor danduli-se motive serioase de ingrijorare, pana sa ajunga la destinatie.

 

 

Aeroportul Barra, Scotia
Barra este singurul aeroport din lume unde decolarile si aterizarile avioanelelor se fac pe acelasi nisip pe care oamenii se plimba sau fac plaja, fiind amenajate trei piste, toate pe nisip. Accesul persoanelor este permis pe pista-plaja doar in intervalul dintre zborurile spre si dinspre Glasgow.

Desi este singurul aeroport din lume al carui orar al zborurilor este schimbat din cauza fluxului, turistii opteaza pentru varianta folosirii acestui aeroport, mai ales din curiozitatea experimentarii aterizarii pe nisip.

 

Aeroportul Ice Runway din Antarctica

Ice Runway este numele aeroportului / pistei care deserveste statia McMurdo din Antarctica. Pista este folosita pentru a transporta cercetatorii si provizile lor la statia McMurdo, pericolele pistei de gheata crescand o data cu inrautatirea conditiilor meteorologice.

 

Aeroportul public Gustaf  III sau Saint Barthelemy, situat în satul Saint Jean din insula caraibiana Saint Berthelemy ofera pilotilor si pasagerilor emotii mari, avand in vedere ca pista este extrem de ingusta iar avioanele sunt obligate sa coboare foarte aproape de strazile si casele din zona montana adiacenta.

Aeroportul Qamdo Bamda din Tibet
Qamdo Bamda, cunoscut si sub denumirea de Changdu Bangda, este situat 4.334 metri fata de nivelul marii, fiind unul dintre cele mai inalte aeroporturi din lume. Aeroportul are deasemenea una dintre cele mai lungi piste din lume, de 5.500 metri, aterizarea si decolarea fiind o adevarata provocare pentru pilotii care ajung sau pleaca de pe acest aeroport.

 

Aeroportul Juancho Yrausquin , singurul din insula caraibeana apartinand Antilelor Olandeze, are cea mai scurta pista din lume( 400 de metri lungime) fiind amplasat pe un afloriment stancos, la poalele unui munte.

 

Aeroportul Daocheng Yading, din comitatul Daocheng, este situat la cea mai mare altitudine din lume, în prefectura autonomă tibetană Garzi, la 4.411 de metri deasupra nivelului mării.

Momentan, zborurile de pe noul aeroport au loc numai intre Chengdu şi Daocheng, urmând însă ca in viitorul apropiat să se deschidă şi rute către orase mai mari din China, inclusiv metropola Shanghai.

 

Aeroportul International Larnaca (LCA)este cel mai mare aeroport din Cipru, fiind situat la o distanta de 5 km de orasul Larnaca.

Aeroportul deserveste in prezent aproximativ 30 de companii aeriene internationale si charter , de la aeroport in centrul orasului sunt 15 minute cu taxiul sau se pot lua autobuzele cu linie oras-aeroport.

 

Aeroportul Toncontin din Honduras este cunoscut pe plan mondial drept unul dintre cele mai periculoase aeroporturi, din cauza aterizarii extrem de periculoase. Manevrele pilotilor sunt astfel ingreunate datorita pozitionarii pistei intr-o zona putin accesibila, aeroportul fiind inconjurat de un relief muntos strabatut mereu de rafale puternice de vant.

Cele mai mari aeronave care au ateriza pe aceasta pista sunt: avionul de linie DC-8 si C – 17 Globemaster III.

 

 

Fiind considerat initial cel mai periculos aeroport din lume, Aeroportul Kai Tak din Hong Kong a fost inchis acum 15 ani. Aterizarea la Aeroportul Kai Tak necesita o pregatire speciala, pilotii trebuind sa efectueze un viraj manual foarte periculos cunoscut sub denumirea de “Virajul Hong Kong”. Coborarea deosebit de abrupta deasupra blocurilor inalte reprezenta o adevarata provocare pentru pilotii care efectuau decolari sau aterizari in aceasta zona.

Kai Tak a reprezentat aeroportul principal al Hong Kongului pana in anul 1998, suferind 12 dezastre aeriene, in urma carora si au pierdut viata 270 de pasageri.

 

Aeroportul Congonhas sau Aeroportul Sao Paulo este unul dintre aeroporturile care deservesc unul dintre cele mai mari orase din Brazilia.

Aeroportul  este amplasat la doar opt kilometri de centrul orasului, ceea ce face ca aterizarea sau decolarea sa fie o adevarata provocare pentru controlorii de trafic si pentru piloti, care trebuie sa efectueze cu o mare exactitate manevrele de aterizare/decolare.

 

Aeroportul Juancho E. Yrausquin situat pe Insula Saba, din Caraibe, este recunoscut a avea una dintre cele mai scurte piste din lume, cu o lungime de doar 500 de metri . Din acest motiv, nu numai avioanele mari ci si avioanele mici gen Cessna, evita acest aeroport, din cauza dificultatii efectuarii manevrelor de aterizare/decolare, in special atunci cand conditiile meteo sunt nefavorabile.

 

Aeroportul International Chubu Centrair  este un aeroport situat pe o insula artificiala, in Golful Ise din Japonia, aeroportul fiind vulnerabil in fata cutremurelor sau ciclonilor care au loc aici frecvent.

 

Aeroportul International Princess Juliana este un aeroport  situat pe Insula Saint Martin. Aeroportul, faimos pentru pista de aterizare foarte scurtă, de numai 2180 metri, este destinat avioanelor de dimensiuni mici si mijlocii, fiind al doilea aeroport ca marime din Caraibe.

Aeroportul, initial aerodrom militar , transformandu-se abia mai tarziu in aeroport civil, face parte dintre aeroporturile cu cele mai periculoase piste din lume, avioanele care aterizeaza sau decoleaza, trecand deasupra si la o distanta foarte mica, de plajele cu turisti.

 

Aeroportul Courchevel din Franta este situat intr-o zona de schi in muntii Alpii francezi, la granita cu Italia. Aeroportul este renumit pentru pista foarte scurta, cu o lungime de doar 545 metri şi o pantă înclinată de 18,5% motiv pentru care este considerat de multi a fi printre aeroporturile care prezinta cel mai inalt grad de pericol din lume.

Doar avioanele private, elicopterele sau charterele au voie să oprească pe Courchevel, piloţii avand nevoie de un antrenament serios înainte să primească acordul de a ateriza aici.

 

www.ziare.com

exclusive.enational.ro

romanialibera.ro

www.revistamagazin.ro

www.casamea.ro

travel.descopera.ro

www.travelworld.ro