Prezentare

Descriere si obiective

Aeroportul International Craiova deserveste atat traficul de pasageri cat si miscarile de aeronave in zona de Sud-Vest a Romaniei. Aeroportul International Craiova dispune de infrastructura moderna, principalele preocupari fiind legate de cresterea continua a calitatii serviciilor prestate, a conditiilor pentru sosirea, plecarea si manevrarea la sol a aeronavelor in trafic national si/sau international, asigurarea serviciilor aeroportuare pentru tranzitul de persoane, marfuri si posta, precum si servicii de interes public national, protejand in acelasi timp resursele naturale ale mediului.

Situat la o distanta de 7 km de centrul orasului Craiova, de-a lungul traseului Craiova – Bucuresti, aeroportul deserveste intreaga zona a Olteniei, fiind cea mai apropiata poarta aeriana pentru cele cele 5 judete : Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt si Valcea.

La momentul actual de pe Aeroportul International Craiova Compania Wizzair efectueaza curse regulate pe urmatoarele rute Craiova – Milano, Roma, Bologna, Londra, Barcelona, Madrid, Paris, Koln. De asemenea incepand cu anul 2016 si-a inceput activitatea si Compania Ryanair cu o cursa regulata catre Valencia.

Astfel intreaga regiune in curs de dezvoltare din Sud-Vestul Romaniei are la dispozitie cel mai rapid si comfortabil mijloc de transport catre alte destinatii din Europa, putand prelua in momentul de fata un flux de 600 de calatori pe ora si fiind totodata singurul care deserveste cele 2,3 milioane de locuitori ai Olteniei.

Principalul interes al Aeroportului Craiova este cresterea constanta a calitatii serviciilor intreprinse, a conditiilor asigurate cu ocazia plecarilor, sosirilor si in timpul operarii la sol sau a stationarii aeronavelor care zboara intern si extern. In acelasi timp, ofera servicii aeroportuare pentru tranzitul persoanelor, al marfurilor, cat si pentru servicii postale si cele care vizeaza interesul national public, urmarind, totodata, protejarea resurselor naturale ale mediului.

De asemenea, se acorda o atentie speciala asigurarii celui mai inalt nivel de siguranta si securitate, conform standardelor internationale. Politica aeroportului vizeaza o imbunatatire continua a sistemelor si echipamentelor aeroportuare si, in baza principiului complementaritatii logistice, urmarim conectarea cu alte sisteme de transport (auto, feroviare), oferind, astfel, o comunicare interregionala si de trafic cat mai fluenta cu putinta. Numarul in crestere de turisti care prefera calatoria aeriana tuturor celorlalte mijloace de transport reprezinta o parte din potentialii clienti pentru zborurile de la/catre aeroportul Craiova; la momentul actual, insa, cel mai important segment de clienti il constituie oamenii de afaceri, pe care autoritatile locale ii au in vedere cand vorbesc de dezvoltarea viitoare a aeroportului. Aici ne putem referi fie la persoanele care lucreaza in companiile nationale sau multinationale din zona, fie la practicantii turismului de afaceri.

Realizari

Pana in prezent, in urma unei investitii de 8 milioane de euro, aeroportul a fost dotat cu terminale separate pentru sosiri si plecari, echipament de securitate standardizat la nivel international, sali comfortabile de asteptare, spatii verzi si parcari, cat si zone destinate instalarii agentilor economici.

A fost realizata o remiza P.S.I., cu un rezervor de apa de 225 de metri cubi si un inel de incendiu pentru platforma de imbarcare/ debarcare, o investitie de cca. 900.000 euro.

A fost amenajat la standarde europene, pe o suprafață de 800 m, un hangar, care adăpostește elicopterul SMURD care deservește misiunilor de salvare din întreaga regiune Oltenia.

De asemenea a fost realizat proiectul „Reabilitarea infrastructurii de mişcare a RA Aeroportul Craiova” finantat din fonduri europene nerambursabile, prin Programul Operaţional Sectorial Transport 2007 – 2013, Axa Prioritară II, Domeniul Major de Intervenţie 2.4 – Modernizarea şi Dezvoltarea Infrastructurii de Transport Aeriene, cu o valoare de poeste 14 milioane de euro. Lucrarea a cuprins:

 • lucrari de reabilitare a pistei de decolare-aterizare;
 • lucrari de reabilitare si extindere cale de rulare B la dimensiunile si caracteristicile necesare operarii aeronavelor cu litera de cod C;
 • lucrari de reabilitare si extindere platforma de imbarcare-debarcare;
 • lucrari conexe: constructia unei noi retele de canalizare pluviala si drenaje aferente noilor suprafete de miscare si modernizare balizaj pentru operare la categoria II pe directia 27 si categoria I pe directia 09, inclusiv iluminatul platformei de operare.

Servicii

In ceea ce priveste serviciile aeroportuare oferite de Aeroportul din Craiova, acestea cuprind:

 • Imbarcarea/debarcarea pasagerilor si bagajelor, Aeroportul Craiova avand capacitatea de a oferi o asistenta de handling pentru 600 pasageri pe ora, dispunand de toate facilitatile necesare.
 • Echipamente pentru asistenta de handling: 4 scari de pasageri autopropulsate, dejivroare, grupuri pornire avion, autospeciala vidanjare, autospeciala alimentare apa potabila, tractor avioane, 2 autobuze pasageri, ambulift, climatizor aeronave, airstarter, climatizor motoare si roti aeronave, benzi bagaje, electocar bagaje, carucioare bagaje, echipament tractare avioane ( pushback-towbarless), 3 microbuze pentru transport bagaje/pasageri, ambulanta;
 • Aeroportul Craiova este certificat pentru operatiuni de degivrare/antigivrare, avand in dotare doua masini autospeciale cu fluid tipul I – II;
 • Aeroportul are in dotare 2 autospeciale cu apa si spumogen pentru servicii de stingere a incendiilor CAT 7;
 • Aeroportul Craiova asigura servicii medicale, handling, transport spre si dinspre oras, rezervare la hotel, contacte cu operatorii din zona, servicii de asigurare medicala etc.

Tehnica aeroportuara

Aeroportul Craiova dispune de:

 • pista cu dimensiunea de 2500 x 45 m, PCN 46 F/C/W/T
 • cale de rulare cu suprafata: 380m X 25m, PCN 46 F/C/W/T
 • platforma imbarcare/debarcare in suparfata de 24.000 m ², 8 locuri de parcare pentru aeronave de tip C, PCN 52 R/D/W/T

Ca mijloace de navigatie aeriana, mentionam :

 • ILS Cat I, D/VOR DME ;
 • Sistem luminos de apropiere: pe directia 27, cat. II-III -900 m, iar pe directia 09, neprecizie – 420 m.

Securitatea aeroportuara

La Aeroportul Craiova, sistemul de securitate este conform regulilor ICAO, fiind disponibile 6 dispozitive X-Ray, (RAPISCAN) cu posibilitatea de procesare a unui nr. de 600 pasageri/ora, avand 2 fluxuri separate de pasageri si bagaje pentru plecari si sosiri.