Mariana Dragescu – Zburatoarea –ultima legenda feminina a Aviatiei Romane

Mariana Drăgescu (Marie-Ane-Aurelia Drăgescu)-Zburatoarea, cum a fost numita, este ultima legendă feminină a aviaţiei române din cel de-al doilea război mondial care a luptat pe ambele fronturi şi a contribuit la salvarea vieţii a peste 1.500 de militari. Inca de la 4 ani, pe Mariana o interesau sporturile.Era pasionata de mersul pe bicicleta, de calarie, patinaj, inot, niste preocupari diferite de cele ale domnisoarelor din acele vremuri.Mariana insa i-a semanat mamei sale, care avea un spirit aventurier,ii placea libertatea si deborda intotdeauna de energie.

In momentul in care a izbucnit Primul Razboi Mondial, Mariana tocmai venise cu parintii in Bucuresti. Avioanele germane bombardau orasul iar Mariana nu mai putea de drag, dorind sa mearga afara, sa le vada mai bine. Frica nu o caracteriza, ea reprezentand un simbol de curaj, daruire, un adevarat exemplu de viata, fiind o fire cutezatoare care s-a luptat din greu cu prejudecatile unei societati care marginaliza femeia, vazand-o numai in postura de gospodina.

Mariana a terminat Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi Şcoala de Călărie a Regimentului 4 Roşiori. În 1935, ea s-a inscris pe ascuns la Şcoala de Pilotaj din Băneasa, incepand sa zboare in dubla comanda, fiind instruita de faimosul căpitan de aviaţie Constantin Abelas. În anul 1937, Mariana Drăgescu a fost încadrată la Aeroclubul Regal iar din iunie 1940, la Ministerul Transporturilor Navale şi Aeriene, în funcţia de pilot.

Din anul 1941, a plecat pe front făcând parte din Escadrila Sanitară, supranumită Escadrila Albă- singura unitate de avioane sanitare pilotate de femei din lume. Mariana Drăgescu a participat la război pe ambele fronturi, unde a si ramas până-n ultima zi a războiului.

Timp de 3 ani, pana in 1957 a lucrat ca instructor de zbor la Scoala de Aviatie Ghimbav din Brasov, dupa care a găsit un post de funcţionară la o clinică medicală, unde a lucrat ca dactilografă timp de zece ani.

La împlinirea unui secol de viaţă – in septembrie 2012 – pilotul Mariana Drăgescu, cea mai longevivă membră a Escadrilei Albe si singura femeie pilot româncă de pe Frontul de Vest, a fost decorată cu Emblema Onoarea Armatei României, primind  gradul de comandor.La ceremonia de ridicare în grad a Marianei Drăgescu au participat şeful Statului Major General, şeful Statului Major al Forţelor Aeriene şi preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război.

 

o viata inceputa in 1912 in slujba unei idei, zborul, pe care l-a servit cu pasiune in drumul ei spre astri”. (generalul Dobran)

http://www.jewsnews.co.il/2014/02/06/what-israel-means-to-natalie-portman-a-touching-description-of-her-homeland/

http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/mariana-dragescu-si-escadrila-alba-v-3024738/

http://stiri.tvr.ro/pilotul-mariana-dragescu-a-fost-ridicata-in-grad-chiar-in-ziua-in-care-a-implinit-100-de-ani_21251.html#sthash.OIEFKQZM.dpuf

http://stiri.tvr.ro/pilotul-mariana-dragescu-a-fost-ridicata-in-grad-chiar-in-ziua-in-care-a-implinit-100-de-ani_21251.html#sthash.OIEFKQZM.dpuf